۱۳۸۹ آبان ۲۸, جمعه

نمايشگاه نفت، گاز و پتروشيمي بوشهر

پايگاه خبری خليج فارس در خبری به تاريخ 27 آبان ماه 1389 نوشته است که رييس هيئت مديره شركت بين المللي نمايشگاههاي استان زمان برگزاری دومين نمايشگاه نفت، گاز و پتروشيمی در بوشهر را اعلام کرد.
اگر اين نمايشگاه شش ماه ديگر بود, خبر خواندنی و خوشحال کننده بود ولی چرا زمان برگزاری نمايشگاهی که دوست داريم بسيار باشکوه برگزار شود اينقدر دير اعلام می شود. شايد هم خبرگزاری خليج فارس مطلب را اشتباه نوشته باشد و اين خبر پيشتر اعلام شده و الان در آستانه برگزاری نمايشگاه مجددن زمان آنرا اعلام کرده اند.
از اين مقدمه که بگذرم در اين نوشتار زمينه های عدم استقبال از نمايشگاه های نفت و گاز بوشهر را بررسی خواهم کرد.
من خودم تا کنون در نمايشگاه نفت و گاز بوشهر شرکت نکرده ام و لذا شخصن توانايي ارزيابی آنرا نداشته ام ولی با توجه به صحبت های مسؤولين و رسانه های نوشتاری استان, ظاهرن نمايشگاه (های) گذشته خيلی موفقيت آميز نبوده و حتا بسياری از شرکت های تابعه نفت که در استان بوشهر فعاليت عملياتی دارند در اين نمايشگاه شرکت نکرده بودند, اين در حاليست که در نمايشگاه های مشابه در اهواز يا شيراز شرکت نفت و شرکت های فعال در عرصه نفت و گاز حضور پر رنگی داشته اند.
همه اينها در حاليست که بوشهر دارای بزرگترين مخازن گازی ايران بوده, بيشتر تأسيسات فلات قاره در حوزه استحفاضی اين استان قرار دارد و بزرگترين پايانه صادرات مواد نفتی کشور در جزيره خارک می باشد. وقتی اين آمار را می بينيم بايد انتظار داشته باشيم که بزرگترين و معتبرترين نمايشگاه نفت, گاز و پتروشيمی خاورميانه در بوشهر برگزار شود ولی در عمل چيز ديگری اتفاق می افتد.
اشکال کار در کجاست؟ هر ساله چندين نمايشگاه نفت و گاز در کشور برگزار می شود. بزرگترين و معتبرترين آنها در تهران است و ظاهرن در اهواز و شيراز هم نمايشگاه های خوبی برگزار شده است. چرا در آنجا نمايشگاه به صورت مطلوب و با استقبال نسبتن مناسب برگزار می شود ولی در بوشهر نه؟ قطعن يک دليل واضح و مشخص را نمی توان برای اين مشکل نام برد. ولی اگر بخواهيم جواب سريع و بدون مطالعه ای بدهيم به راحتی می توان گفت که مسؤولين نفت به استان بوشهر بی توجه هستند و حاضر به شرکت در نمايشگاه نفت و گاز بوشهر نشده اند.  ولی اگر هم اين مسئله واقعيت داشته باشد آيا واقعن اين همه داستان است؟
نمايشگاه نفت و گاز چيست؟ چه شرکت هايي در آن حظور می يابند؟ هدف هرکدام از اين شرکتها از حضور در اين نمايشگاه چيست؟ قطعن تا جواب اين سه سؤال را ندانيم نمی توانيم تحليل درستی از عدم استقبال از نمايشگاه نفت و گاز بوشهر داشته باشيم.
نمايشگاه نفت و گاز محلی برای آشنايي خريداران کالاهای نفتی و سازندگان اين کالاهاست. کالاهای نفتی می تواند شامل خدمات مهندسی, خريد تجهيزات برای ساخت پالايشگاه جديد, و قطعات يدکی يا مواد مصرفی پالايشگاه در حال کار باشد. در اين بين خريد تجهيزات و قطعات يدکی نقش بسيار مهمی در رونق بخشيدن به نمايشگاه دارد.
شرکت هايي که در نمايشگاه نفت و گاز حضور می يابند بيشتر سازنده های تجهيزات نفتی و  شرکت های مهندسی مشاور بوده که می خواهند دانش فنی و توانايي خود را به پيمانکاران و شرکت های نفتی عرضه کرده و بازاری برای فروش محصولات خود پيدا کنند.
حال با دانستن جواب اين سه سؤال ببينيم چرا نمايشگاه اهواز و شيراز پررونق و بوشهر کم رونق برگزار شده است. در اينجا مقايسه ای با تهران نمی کنم چرا که در ايران حساب مرکز کشور با همه جا متفاوت است ولی در انتهای نوشتار به راحتی می توان فهميد که چرا نمايشگاه نفت و گاز تهران از همه جا بهتر برگزار می شود.
در اهواز شرکت ملی مناطق نفتخيز جنوب به عنوان يکی از قديمی ترين مجموعه های وزارت نفت با زير مجموعه هايي شامل شرکت های مهندسی و ساخت, بهره برداری و خدمات کالا يکی از مشتريان اصلی توليدکنندگان داخلی و خارجی تجهيزات نفتی می باشد. پروژه هايي که بايد در مناطق نفتخيز جنوب اجرا شود در همين شرکت تصويب شده و مراحل طراحی, خريد تجهيزات و در نهايت ساخت, تحت نظارت مستقيم همين شرکت که در اهواز مستقر است اجرا می شود. مجتمع هايي هم که در حال کار هستند خريد مواد شيميايي, قطعات يدکی و ديگر نيازهای خود را از طريق همين شرکت انجام می دهند.
در شيراز شرکت مهندسی مشاور "پيدک" حضور دارد که پيمانکار اصلی بسياری از پروژه های نفتی در گذشته و حال بوده که به عنوان مثال می توان از پالايشگاه نفت بندرعباس, متانول خارک و متانول عسلويه نام برد. اين شرکت که کارش طراحی مجتمع های نفت, گاز و پتروشيمی می باشد مسؤوليت خريد تجيزات پالايشگاه هايي که طراحی آنان را انجام می دهد نيز بر عهده دارد. جديدن هم شرکت مهندسی مشاور "هدکو" در اين شهر فعال شده است.
شرکت های سازنده برای برقراری ارتباط بهتر با اين شرکتها در نمايشگاه شيراز و اهواز حاضر شده تا مستقيم و بدون واسطه محصولات خود را به مهندسان و مديران آنان عرضه کنند چرا که ارتباط شرکت های سازنده با "پيدک" و يا "شرکت ملی مناطق نفتخيز جنوب" در شيراز و اهواز راحت تر از نمايشگاه نفت و گاز تهران خواهد بود.
ولی استان بوشهر تنها ميزبان شرکتهای بهره بردار بوده و هيچ کارفرما يا پيمانکار و يا شرکت مهندسی و ساختی در هيچ کجای استان بوشهر فعال نيست. شرکت های فعال در عسلويه تنها بهره بردارانی هستند که وظيفه توليد محصول را برعهده دارند.
دفتر مهندسی و ساخت شرکت نفت و گاز پارس که کارفرمای اصلی پارس جنوبی و شمالی می باشد در خيابان فاطمی تهران قرار دارد. دفتر شرکت پتروپارس که پيمانکار اصلی بسياری از پروژه های پارس جنوبی است در خيابان نفت تهران واقع شده, دفتر شرکت فلات قاره در خيابان ولی عصر تهران و دفتر مهندسی شرکت صدرا که يکی از سازنده های اصلی تأسيسات دريايی است در شهرک غرب تهران واقع است. اينها همه شرکت هايي هستند که حوزه اصلی فعاليتشان استان بوشهر است.
شايد الان راحت تر بتوان به اين سؤال جواب داد که چرا نمايشگاه پارسال نفت و گاز کم رونق برگزار شده است.
حال ببينيد اگر نمايشگاه امسال هم با استقبال کم سازنده ها روبرو شد احتمال عدم حمايت نفت در سال های بعد از اين نمايشگاه جدی تر خواهد شد در حاليکه ريشه عدم استقبال از نمايشگاه بوشهر به نوع فعاليت شرکت های نفتی در استان بوشهر برمی گردد.
متأسفانه مسؤولين و نمايندگان استان بوشهر هم شناخت کاملی از مجموعه وزارت نفت و نوع انجام کار در آن ندارند و همين باعث می شود که هيچ وقت نتوانند استراتژی موفقی برای بهبود اين وضعيت داشته باشند.
در کنار اينها من امروز وقتی به دنبال پيدا کردن اطلاعات بيشتر در ارتباط با اين نمايشگاه بودم هر چه در اينترنت جستجو کردم نتوانستم وب سايت اين نمايشگاه را پيدا کنم و در نهايت در انتهای يکی از خبرها لينکی داده بود به وبسايت نمايشگاه و وقتی وارد شدم نوشته بود اين وبسايت تحت ساخت است! نمايشگاهی که کمتر از دو روز کاری ديگر قرار است افتتاح شود و در عصر اينترنت هنوز وبسايت ندارد چطور انتظار داريم که شرکت های نفتی و غيرنفتی آن را جدی بگيرند در حاليکه ما خودمان آنرا جدی نمی گيريم.
به هر حال اميدوارم به زودی خبرهای خوبی از برگزاری اين نمايشگاه بخوانم.

۱ نظر:

ياداشتهاي يك روزنامه نگاربوشهري گفت...

با سلام خدمت مهندس سعدآباديي مقاله بسيار زيبايي شما را درنسيم جنوب خواندم بسيار كارشناسانه بود